В момента броят на домашните кучета в София е около 100 000, а годишната такса не е голяма - 24 лева. Таксата не се е увеличавала през последните години

Броят на регистрираните кучета в София непрекъснато се увеличава, заяви пред PRO.BG Илиян Кърджев - старши инспектор от Столичния инспекторат

Законът насърчава собствениците на домашни любимци да ги регистрират. Собствениците на кастрирани домашни любимци, а също така и на специализирани кучета - водачи и спасители, не заплащат годишна такса.
Глобата за нерегистриран домашен любимец е от 20 до 200 лв.

Паспорт на животното се издава от ветеринарномедицинско лице, което има правоспособността за това. В паспорта се нанасят годишните ваксинации, които са задължителни.

Домашните любимци вече се регистрират по нов начин - чрез чип. Поставянето е рутинна процедура и отнема няколко минути. Извършва се във ветеринарен кабинет или клиника от специалист и струва около 50 лв.

Чрез чипа разпознаването на собственика става лесно и бързо, с помощта на електронен четец, на който излиза баркода от паспорта на кучето. Чипът помага и за разпознаване собствениците и на изоставени домашни кучета. В момента се подготвя единна информационна система на Националната Ветеринарно-медицинска служба София, от която също ще може да се вземе информация за броя на регистрираните животни.