По повод 100 години от "Босилеградския погром 1917 г." ще бъде публикувана поредица откъси от книгата "Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.", автор на която е Ангел Джонев.

През 2007 г. вестник "Братство" публикува седем поредици за това неприятно историческо събитие под заглавие "Да не се забрави кървавият 15 май 1917 година" от книгата "Долна Любата" с автор Александър Йовчев Младенов. Същата поредица е печатена в "Бюлетина" на КИЦ Босилеград година по-късно.

През тази годинa на бял свят излезе книжката "Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.". Автор е Ангел Джонев, доктор по история, главен асистент, работещ в Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Трудът се състои от увод, четири глави и приложения. Главите са "Пролог" (с. 11-14), "Кулминация" (с. 15-31), "Развръзка" ( с. 32-40) и "Епилог" (с. 41-44). Приложенията (с. 45-92) се състоят от документи - архивно градиво (с. 45-62), двадесет и една черно-бели фотографии от подпаления Босилеград (с. 64-84), седем цветни фотографии, на които се представени паметниците на убитите по време на набега (с. 85-91), и карта, която показва движението на хората на Печанац в България (с. 92).

Във въведението авторът хронологически проследява по-ранните "нападения" на редовните части на сръбската армия в района на Босилеград: по време на Сръбско-българската война през 1886 г. и в края на юни 1913 г. Третото "нападение" се случва в хода на Голямата война през май 1917 г. и е осъществено от паравоенната четническа формация на войводата Коста Печанац.

В три глави и общо 30 страници Ангел Джонев представя резултатите от нападението на централния отряд на българска територия. Той детайлно реконструира движението на сръбския партизански отряд и действията му срещу българското население, използвайки исторически извори от български и в по-малка степен от сръбски произход.

Авторът настоява, че става дума за мародерство - военно престъпление, което се свързва с грабеж и убийства на мирното население във вражеската територия. За два дни е опустошен босилеградския край, категорични са нашите инициатори на отбелязването на трагичната дата. Те настояват да не се изкривява историята, тъй като това не било от полза за никого. Самият Ангел Джонев е категоричен, че това е военно престъпление.

За 100-годишнината от клането ще бъде отслужена заупокойна панахида, ще има поклонение пред гроба на екзарх Йосиф и ще бъдат положени венци пред Паметника на Незнайния войн. На 15 май тъжната годишнина ще бъде отбелязана и в Босилеград, а на 16 май в Кюстендил ще бъде организирано траурно шествие до паметника на 13 Рилски полк.