70-ият Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ Козлодуй-Околчица се открива днес. Началото ще бъде дадено в 19.00 часа в Козлодуй, съобщават от Областната управа във Враца.

Походът е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Организатори са Министерство на образованието и науката, Български туристически съюз, Регионалните инспекторати по образованието в областните градове и Областна администрация – Враца.

В програмата за юбилейния поход са включени културни и художествени прояви, множество спортно-туристически игри, екскурзоводски беседи. Целта е те да напомнят за идеалите, героичността и безсмъртието на поета и революционер и неговите четници. Участниците в похода ще са първите зрители на юбилейния  филм „По стъпките на изгубения Ботев“.

По стъпките на Войводата и неговата чета тръгват 1100 ботеви поклонници от цялата страна. Сред тях са 890 ученици, студенти и техните ръководители от 28 населени места на 16 области и 210 индивидуални участници.

По стъпките на Ботев за пореден път тръгват участници, които са преминали десетки пъти по 120-километровата алея от Козлодуй до връх Околчица.

В юбилейния поход участват 39 ученически групи. Най-многобройни са учениците от училищата, носещи името на Христо Ботев в област Враца. Те са общо 82.

За първа година се включват групи от градовете Благоевград, Ябланица, Дупница, Сандански, Петрич, Чирпан и Омуртаг, Ямбол и Пловдив.

През юни се честват две юбилейни годишнини - 140 години от подвига на Ботевата чета и 70 години от създаването на Националния туристически поход.