Днес се навършват 12 години от трагедията край река Лим.

Припомняме, трагедията стана на 4 април 2004 г. при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Група от 34 ученици и 16 възрастни се прибирали с автобус от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов" в Свищов.

Около 22.00 часа българско време при завой на планински път, шофьорът загубил контрол над управлението на автобуса. Автобусът пропаднал около 15 метра надолу по стръмен бряг и паднал в коритото на река Лим. При спасителните операции от реката са извадени 38 души, но 12-те деца от Свищов загиват, отнесени от придошлите води на река Лим.

При инцидента загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

В Свищов ще бъде почетена паметта на 12-те загинали деца. Родителите им създадоха фондация „Ангели от Лим”. Тя изгради и параклиса „Св. Дух”.

Бащата на загиналия Юлиян – Георги Манзаров, обясни пред БНР, че паметта на децата ще бъде почетена точно в този храм. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и литургия. След това делегация от община Свищов и от родителите – 20-ина души, ще посетят Биело поле в Черна гора на мястото на катастрофата. Те ще отидат на паметника на децата.