15 кучета-водачи прекрачиха прага на Българското училище за кучета-водачи и асистенти, където се проведе официалното кръщаване на тазгодишния випуск от кучета-водачи за слепи хора и кучета асистенти за хора с двигателни проблеми, които предстои да преминат обучение в училището към Фондация "Очи на четири лапи".

Една част от кучетата са на финалната права от обучението си, а друга част - сега започват. Новото този път е, че училището започва да обучава и кучета, предназначени за хора с диабет.

През първата година от обучението кучетата са в приемни семейства, а след това влизат в училището, където продължават още една година.

Този път е извървял и Иво Йорданов, който през август миналата година е приел кучето Одри. Ежеседмично кучето е посещавало база за обучение с инструктор.

"Вкъщи придобива навици за социализиране", каза Йорданов. Процесът на социализация включва и извеждането на кучето на обществени места. Йорданов сподели обаче, че понякога срещат трудност, защото хората още не са свикнали с присъствието на такива кучета.

"В някои магазини ни приемаха с охота и разбиране. В други казваха, че с куче не може да се влезе", обясни приемният "родител".

След като кучетата "завършат", се преценява кое куче е най-подходящо за конкретния човек, нуждаещ се от четириног водач.

На церемонията присъстваха големи кучета - над 1 година, и бебета - на около 3 месеца. Всяко куче получи медальон, а приемните семейства - грамота за добре свършената работа.

Кучетата-водачи за слепи хора трябва да са по-активни кучета, защото после работата им е предимно на улицата, обясни пред News.bg инструкторът Елена Андреева. За хората с двигателни увреждания пък са по-подходящи кучета с по-спокоен темперамент, тъй като работата им е предимно вкъщи.