Бивши военни пилоти поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради думите му, че президентът Румен Радев е "прост летец". Думите са част от запис, за който се предполага, че е телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев, съобщи БНР.

Самият Томислав Дончев признал пред Нова телевизия, че е водил такъв разговор с Борисов в края на 2018 г., но официална техническа експертиза все още не е направена.

"Това са финландци, не са си избрали един прост летец. Бил летец. Ние имаме хиляди летци..." Тази репликата предизвикала недоволството на летците.

С уговорката, че трябва да се докаже автентичността на записа, 17-те военни пилоти призовават Борисов да им се извини.

Те припомнят, че нито първите български летци, използвали самолета като бойно средство за първи път в историята на военната авиация, нито Асен Йорданов, участвал като инженер в конструирането на самолетите "Боинг", нито първите български космонавти, нито пилотите, които охраняват въздушното пространство, са "прост летец".

"Как може да употреби тази обидна квалификация "прост летец". Нямам предвид, че е отнесена към президента. Ние се чувстваме също летци и сме летци", коментира пред БНР един от подписалите писмото - о.з. бригаден генерал Стефан Петров.

СГП проверява предполагаеми записи с Борисов и Дончев

СГП проверява предполагаеми записи с Борисов и Дончев

Изискани са материали и от НСО

"Записът е част от компроматната серия на политически схватки в родната публичност, но прекрачва всякакви морални граници" - казват военни пилоти, въздушни асове и командири на бойната ни авиация в миналото.

По думите на Петров, тези думи на премиера би трябвало да възмутят и неговите колеги на активна служба.

"В случая няма нищо политическо. В случая това е наш израз чисто на гражданска позиция. Почувствахме се жестоко обидени, засегнати. Защото това е наистина недопустимо отношение към военните летци. Още повече - това не е за първи път, такива изявления, които премиерът прави", допълва Стефан Петров. 

Бригаден генерал Стефан Петров припомни, че подобно нещо премиерът е изказал и след трагичната катастрофа 2003-та година с военен хеликоптер при гасенето на огромен горски пожар в района на Разлог.

"Тогава премиерът заяви, че военните летци не били подготвени. И през 2017-та година, след катастрофата с хеликоптера на военноморските сили в "Чайка", определи професията на военния пилот като скъпо хоби. А сложната и скъпа авиационна техниката като "скъпи играчки".

Бригаден генерал Стефан Петров направил уговорката, че трябва да се докаже дали записаният глас е на премиера. И ако той е негов, да последва извинение.

"Първо, ние очакваме да се проведе незабавно и обективно разследване за доказване истинността на този запис", допълва той. 

Преди седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема отправените реплики и не обвърза записа с гласа на премиера, но подчерта, че бойните пилоти заслужават уважение.

В публичното си писмо 17-те пенсионирани военни летци призовават премиерът да потърси повече информация за професията "военен летец" от председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание - генерал Константин Попов.