България се включи за втора поредна година в инициативата "Безсмъртен полк". Шествието тръгна от Паметника на Незнайния воин. Президентът Румен Радев поздрави участниците под яркото червено знаме със сърп и чук, като символ на победата на СССР над Хитлеристка Германия.

Снимка 292767

Източник: БГНЕС

Шествието, около 200 души продължи към паметника на Съветската армия. Участниците носиха портрети на своите предци, участвали в партизански движения и операции срещу Третия Райх. Развяваха се Съветски и Руски знамена, а участници в шествието носиха и портрети на Сталин, Ленин и Георги Димитров, напомняйки на по-старите жители на столицата, "усмихнатите лица" и от класните стаи до 1989 г. Бяха забелязани и плакати "България вън от НАТО".

Снимка 292774

Източник: БГНЕС

В шествието участваха Волен Сидеров, Явор Нотев и Десислав Чуколов.

Присъстваха президентът Георги Първанов, както и Константин Проданов.

Снимка 292769

Източник: БГНЕС

Припомняме, че Акцията "Безсмъртен полк" се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-та годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града.

В София миналата година, 3000 души се събраха пред Паметника на Незнайния воин, преминаха с георгиевски ленти, знамена на България и Русия, червени знамена и копия на Знамето на победата през центъра на столицата до паметника на Съветската армия.

"Безсмъртен полк" е обществена акция, която се провежда в Русия, напоследък и в някои други държави.

Акцията е проведена за пръв път в руския град Томск през 2012 г. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 - в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 15 държави.

В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща.