Участниците в 25-ата вечер на протестите в София се събраха на шествие между "триъгълника на властта" и Орлов мост, като отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор, предаде БНР.

Три ключови кръстовища в столицата остават блокирани от демонстранти. Освен Орлов мост и булевард "Цар Освободител" при сградата на президентската администрация е затворено и кръстовището при Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер пред Ректората се разраства.

На една от палатките пред сградата на Министерския съвет с надпис "Граждански парламент" се събираха подписите с искане за оставка на правителството.

По площада в т.нар. "триъгълник на властта" имаше инсталации с тикви и букети, а в отводнителните шахти - табели "Борисов 3 - в канализацията".

Екипът на инж. Александър Чобанов, изобретател на българската машина за гласуване, отвори символично училище за гласуване - Български свободен уличен университет. Той демонстрира как работи машината. Всичко е като на истински избори - с комисия и урна. Разликата е в това, че вместо да отчита гласувалите, комисията събира подписите на гражданите за въвеждане на машинното гласуване.

50 млн. лева са необходими за изработване на достатъчно машини за провеждане на избори в България.

Обстановката беше сравнително спокойна. Няма задържани. Полицията отново призовава участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

По-рано протестиращи блокирата за около час пътя за Кулата, по който хиляди българи пътуват към Гърция. Около 20:30 ч. към 50 демонстранти спряха движението по главния път Е-79 при Кресна, при което се образуваха опашки от автомобили. Около 21:30 ч. пристигна полиция, която принуди протестиращите да прекратят блокадата.

Ваче повече от две денонощия остава блокиран пътят Стара Загора-Хасково.

По-малко полицаи на протестите заради заразени с коронавирус

По-малко полицаи на протестите заради заразени с коронавирус

По 5-6 случаи на ден има в СДВР

Междувременно, след новината, че сред охраняващите протестите полицаи има заразени с новия коронавирус, расте тревогата, че струпването на хора по улиците ще влоши епидемичната обстановка, особено при влошената хигиена по време на блокадите.

Политологът Огнян Минчев отбелязва, че неспазването на санитарните мерки и абдикирането на изпълнителната власт от управлението на епидемичната ситуация са опасно съчетание.

"Абдикирането на изпълнителната власт от ангажиментите за управление на пандемията "щастливо" се съчетава с тревожно растящия брой хора, които демонстративно не спазват санитарните изисквания за ограничаване на заразата - носене на маски и спазване на социална дистанция. Нараства също така и броят на декларативните изказвания от типа "вирус няма", "стига с тази епидемия", "маските са за да ви затворят устата". Като казах за затварянето на устата - обърнете внимание каква част от хората, които протестират са с маски или на препоръчителна дистанция. Е, като се прави революция, ще възрази някой, всичко друго е по-маловажно. Един вид - революцията е по-важна от здравето и живота. Така е, винаги е било така. И по времето на Френската революция - на Гревския площад... И по времето на Болшевишката революция... И доста след нея. Само че нашите революционери претендират, че искат да изгонят мутрите за да установят правова държава. Добре започват, няма що.

А иначе, властта си почива, революционерите протестират, а лекарите в интензивните отделения работят - с обезопасяващи костюми на 30 градуса Целзий. И на предела на силите си. Не знам докога ще издържат..." - написа Минчев в профила си във Фейсбук.