15 души са се удавили от началото на годината като 2 от тях са деца. За същия период през 2018 г. удавянията са били 36. Това стана ясно по време на пресконференция на БЧК в плувния басейн "Спартак" по повод Седмицата на старта на водното спасяване - от 5-ти до 11 юни.

Непознаване и подценяване на опасностите при плуване, неумението за справяне с панически ситуации и неумението за оказване на долекарска помощ - това са основните причини за жертви в и заради вода.

Българите да се научат да се предпазват от травми във водата препоръча председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов. Това може да стане чрез редица програми на БЧК и на Водноспасителната служба.

Инцидентите през лятото се дължат на подценяване на условията и според председателя на БЧК акад. Христо Григоров. Той настоява да се върне обучението по плуване в училищата.

Директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов обясни, че средногодишно броят на предотвратените инциденти са над 4000.

От БЧК обучават около 1000 нови спасители всяка година. За 2018 година заверените талони на спасители, които могат да упражняват дейността, са 3500. 150 охраняеми плажове по Черноморието се нуждаят от около 1500 спасители.

На плажове без концесионер областните управители назначават спасители, на които държавата заплаща, за да се осигури безопасност. Държавата обаче не може да обхване всички водни площи, тъй като плажната ивица е над 400 км. "Иначе всеки втори българин трябва да стане спасител", каза Андонов.

Очаква се и тази година броят на спасителите по родните плажове да е недостатъчен, тъй като свидетелството е конвертируемо и българските спасители намират работа в чужбина, където получават значително по-високо заплащане.

Според шампиона по спортно плуване Петър Стойчев най-добрият подарък, който може да направи един родител на 6-7-годишното си дете, е да го заведе в плувен басейн и да го научи да плува. Това е лишен от агресия спорт, който може да спаси човешки живот.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда сред развитите държави по броя на удавените на глава от населението, като страната ни е в топ 15 по най-малко брой удавени. Въпреки това обаче статистиката сочи, че 30% от удавените у нас са деца.

След пресконференцията от БЧК, която бе край плувния басейн "Спартак" организаторите показаха и как се спасява човек от удавяне.