160 програми за телевизия и радио на 36 български електронни медии и независими продуценти се регистрираха за участие на Фестивала на телевизионни и радиопрограми за българската евроинтеграция „Българската Европа".

Фестивалът ще се проведе от 18 до 20 октомври в град Русе за трета поредна година, съобщиха организаторите от Сдружение "Европейски пространства".

Програмата включва конкурс, работилници, дискусии, презентации, пазар, като в рамките на фестивала в Русе се срещат около 250 представители на гилдията на електронните медии в България - професионалисти в бранша, медийни анализатори, експерти, хора, които вземат решения.

Конкурсът се провежда в 13 категории, като в него участват близо 160 програми,  със 60 на сто повече от миналогодишното издание.

Работилница по он-лайн журналистика, която се провежда с подкрепата на посолството на САЩ, дава възможност за обучение на 15 професионални онлайн репортери от България, а дискусиите представят мненията на гилдията по въпроси на европейската интеграция, дигитализацията, авторските права, съвременното медийно законодателство и медийна среда в България в европейски контекст.

Очакват се повече от 70 представители на индустрията, експерти от Парламентарната комисия по гражданско общество и медии, СЕМ, КРС, БМК, АБРО, информират организаторите.

Заключителният шоу спектакъл - церемония за връчване на наградите на фестивала, ще се състои на 20 октомври.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Русе, Институт Отворено Общество, Министерство на културата,  Комуникационна стратегия за присъединяване на България към ЕС, Делегация на Европейската комисия в България, Посолство на САЩ, и в партньорство с Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори АБРО.