45 лева е възможно най-малкият размер (на допълнителна месечна пенсия), който може да бъде получен и то при минимална пенсия. Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е индивидуална и не би трябвало да се генерализира.

Това поясни пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Законопроект за втория пенсионен стълб казва кой кога може да получи допълнителната пенсия

Законопроект за втория пенсионен стълб казва кой кога може да получи допълнителната пенсия

Отделен фонд да разплаща пожизнените пенсии, предвиждат законодателите

Около 50 000 души ще бъдат обхванати от подпомагането на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители.

Според Сачева физическото получаване на парите ще стане в края на този месец или в началото на следващия. Стремим се кандидатстването за тази подкрепа да може да се реализира в рамките на следващите 10 дни.

Периодът на подпомагане ще обхваща още от първата заповед, от октомври и те няма да изгубят нищо. Приблизително около 40 млн. лева ще са нужни за тази мярка и ще ги вземем при преструктуриране на еврофондове. 

КТ "Подкрепа" доволни от новите предложения за втората пенсия

КТ "Подкрепа" доволни от новите предложения за втората пенсия

С нашите данъци покриваме несъстоятелността на втория стълб, смята Ваня Григорова

Социалният министър увери, че отново близки и роднини на хората с увреждания ще бъдат техни лични асистенти. Те ще продължават да работят по трудов договор. Заложили сме за следващата година в бюджета 214 млн. лева по Закона за личната помощ, а по Закона за социалните услуги още 85 млн. лева, за да може от асистентска подкрепа да се възползват и хора, които не са с увреждания. За първи път залагаме и 3% заплащане на административния труд на общинските служители, каза министърът.

В коментар за опасността от зараза с коронавирус и отражението върху социалната сфера, Сачева обясни, че е трудно да се вземе решение, балансирано между икономическите и здравните последствия. Опитваме се да укрепим здравната система. Смятам за правилен регионалния подход, който сме предприели, допълни Сачева.