От началото на годината досега на територията на страната са почистени и закрити 450 незаконни сметища след проверки и предписания на регионалните инспекции по околна среда и води.

Това показват данни от постъпилата в РИОСВ до момента информация от общините за изпълнение на предписания за закриване на нерегламентирани сметища, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

През първите шест месеца регионалните инспекции на МОСВ са извършили общо 680 проверки за нерегламентирани сметища. 27 от тях са на хотели в курортен комплекс "Пампорово" за инспектиране на създадената от тях организация по сметосъбиране и сметоизвозване.

По сигнали на граждани за нерегламентирани сметища са направени 69 проверки, като по-голямата част от сигналите са били основателни.          

При констатирани нарушения за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, както и заради занижен контрол и създаване на условия за поява на нерегламентирани сметища, са съставени 41 акта на нарушителите. Издадени са над 80 наказателни постановления и са наложени парични санкции в размер общо около 13 000 лева.

По утвърдените план-графици за почистване на нерегламентирани замърсявания през тази година на територията на РИОСВ-Стара Загора трябва да бъдат ликвидирани 54 сметища, на РИОСВ-Враца - 42 (главно в Мездра и Оряхово), на РИОСВ-Благоевград - 47.

87 нерегламентирани сметища трябва да бъдат закрити на територията на 19 общини във Варненска област и 13 - в Бургаска област.

Краят на годината е последният срок, в който трябва да се ликвидират такива сметища на територията на РИОСВ-Пловдив. За това са издадени предписания.

Всички общини в област Хасково в периода 2004 - 2005 г. въведоха организирано сметосъбиране. В резултат на това намаля рискът от образуване на нови незаконни сметища.

През 2005 г. всички нерегламентирани места за изхвърляне на отпадъци на територията на РИОСВ - Смолян са били закрити. Екоинспекцията продължава проверките на населените места в района, за да не се допусне повторното им възникване.