Главният проблем с агресията не е на децата, а на възрастните. Това каза по време на кръгла маса в парламента Росен Йорданов, криминален психолог, бивш заместник-директор на Института по психология на МВР.

Той е категоричен, че едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години, но това усещане се дължи най-вече на факта, че формите на агресията са станали повече и са по-цинични. Йорданов подчерта, че агресията е адаптивна реакция и проблемът не е в агресивността като компонент в нашия живот, а когато агресивността се превърне в елемент на поведение.

Най-голямата грешка на възрастните е да се забраняват враждебните чувства, а да нехаят за враждебното поведение. Според Йорданов първата и най-важна функция на училището е възпитателната функция на училището. Той посочи, че емоционалната интелигентност и социалните умения са не по-малко важни за успеха на децата от образованието.

Той коментира, че материалите се увеличават, също както и часовете, но децата не получават в училище умения как реално да общуват, как да се изразяват, да развиват емпатия към другите и да преработват агресивните импулси. Той посочи, че наистина има деца които са по-агресивни, по-темпераментни, но те не са усвоили все още агресивния модел на поведение и това е ключов момент за намеса на институциите.

Детската агресия вирее в опасни училища

Детската агресия вирее в опасни училища

Училищният климат оказва сериозно влияние върху децата

Йорданов бе категоричен, че у нас има много институции и все по-малко отговорност и по-малко сътрудничество между тях. Преди време детска педагогическа стая е била последният стадий на заплахата и на санкцията, когато дете прояви агресия. Той обясни, че не всеки родител е достатъчно компетентен и е важно да не се прехвърля топката между родители и учители.

Отдавна ролята и значението си е загубил и районният инспектор, който по думите му в миналото е познавал средата, семейството и проблемите в него. Йорданов бе категоричен, че провалът в тази възраст води до други проблеми. Според него от ключово значение за ефективността на наказанието е неговата неизбежност и своевременност. И изтъкна, че дълбоко вярва в ролята на пробацията като средство за превъзпитание и превенция на агресивното поведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че училището не е забравило възпитателната си функция, освен образователната. 4506 са случаите на агресия и тормоз през изминалата учебна година. 402 са случаите на насилие върху деца. 39 са случаите на насилие върху учител. "Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура. Най-лесно е ученикът да бъде санкциониран, дълго време сме смятали, че това е най-правилната мярка, но не е", посочи Михайлова.

Ученички се бият в центъра на Варна

Ученички се бият в центъра на Варна

Връстници уредили срещата им, за да решат споровете си публично