Александър Велев е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР). Той беше избран единодушно с пет гласа от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Кандидатите за поста бяха 12 души, като Велев наследява досегашния шеф Радослав Янкулов.

Александър Велев е роден през 1963 г. Завършил е Немска езикова гимназия в София, икономика в УНСС през 1989 г. и факултативно журналистика.

В БНР започва работа през 1990 г. като международен редактор, водещ на новини и на различни предавания. Специализира в швейцарското радио.

Уволнен е през 1995 г. заедно с шестима журналисти, които създават "Свободно слово".

През 1996 г. започва работа във вестник "Новинар", а след това в радио "Тангра" и радио "ФМ+", води предаването "Защо" в Дарик радио, завежда "Връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна".

Печели заведено дело срещу БНР и е върнат на работа там. През 1997 г. става директор на програма "Хоризонт". За известно време е кореспондент в Скопие.

През януари 1998 г. е избран за генерален директор на БНР. Заема поста до 2001 г.

Сред основните акценти в концепцията му за настоящия конкурс бяха обособяване на нюзрума на медиата в самостоятелно звено, което да работи едновременно за всички програми в радиото, възстановяване на кореспондентската мрежа на БНР и въвеждане на цялостна система за привличане и задържане на висококвалифицираните кадри.