27 областни пътни управления в страната са разработили плановете за зимно поддържане на републиканските пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Плановете са представени в централната администрация на Агенцията за преглед и след утвърждаването им ще бъдат предоставени на пътноподдържащите фирми за подготовка на конкретните оперативни планове по райони, които ще включват съответния брой снегорини и суровини - сол, пясък, луга, калциев двухлорид и т. н.

От ноември до април около 100 млн. лв. са предвидени в бюджета на АПИ за зимното поддържане на около 20 000 км републикански пътища

Пътните управления са направили и анализ на натовареността на участъците, така че нивото за поддържане и времето за реакция и почистване на трасето при снеговалеж да е съобразено с интензивността на трафика по него. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

В зависимост от метеорологичните условия се очаква в периода 1-15 ноември да бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна. Ако прогнозите на синоптиците предвидят трайно понижение на температурите е възможно зимното поддържане във високопланинските райони и проходите да бъде въведено и по-рано.

АПИ апелира и шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение през зимните месеци.

През ноември предстоят регионални срещи за готовността за зимата, в които ще участват представители на различните институции - Пътна полиция, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението",ИА "Автомобилна администрация" и др.

Засилен горски контрол преди зимния сезон

Засилен горски контрол преди зимния сезон

За месец са проверени 12 194 обекта за добив на дървесина