50 души служители на Държавна агенция "Архиви" излязоха на протест пред сградата на институцията в София. Причината е, че всички те настояват за увеличение на заплатите с минимум 30% от 1 юли.

Освен това архивистите искат още увеличаване на допълнителните възнаграждения за постигнатите резултати четири пъти годишно и в размери отговарящи на постигнатите резултати, регулярно увеличаване на възнагражденията спрямо индивидуалните годишни оценки на служителите за постигнатите резултати и обезпечаване на здравословно и безопасни условия на труд.

Председателят на синдиката на архивистите към КНСБ и служител в Държавна агенция "Архиви" Михаил Иванов заяви пред журналисти, че техните заплати с години са пренебрегвани и са изключително ниски. Средната заплата за експертни длъжности е под 1400 лв. - около 1 350, а за всички останали служители - около 1 250 лв. Хроничното ниско заплащане предизвиква отлив на кадри и голямо текучество на хора, което пречи на работата на архивистите. Около 20% от бройките за специалност "Архивист" не са запълнени заради ниското заплащане.

На въпрос на News.bg, ако все пак архивистите не получат исканото от тях увеличение на заплатите с 30%, готови ли са да спрат работа, Иванов коментира, че са подкрепени от всички техни колеги от цялата страната и имат нагласи да продължат с протестните действия в рамките на закона. Ако не постигнем и не намерим решение, продължаваме протеста, както е уредено по закон, обясни той.

Димитър Попов, служител на Държавна агенция "Архиви" се надява Министерство на финансите да чуе исканията на архивистите. 1 000 лева е възнаграждение, на което един човек може да се надява, но няма да получи, ако започне работа в архивите. Това е едно от основните затруднения, които изпитваме, защото идват хора, работят един месец и си тръгват с аргумент, че не гледат на архивите като перспективно място за професионално развитие, каза Попов.

На въпрос на News.bg как и по какъв начин работата на един архивист може да стане привлекателна и интересна за младите хора, Попов добави, че архивите сами по себе си са привлекателни, защото съдържат документи от всякакъв характер. Идва моментът, в който освен интересно и привлекателно място за работа, човек трябва да може да покрива нуждите си, да си плаща сметките и да се чувства оценен за това, което прави. Ако възнаграждението се промени, комбинацията от интересна работа с добро заплащане ще бъде достатъчен стимул хората да продължат да идват в архивите и да работят в тях, каза Димитър Попов.

Председател на Държавна агенция "Архиви" е доктор Михаил Груев, който подкрепя исканията на архивистите.

По традиция на протеста имаше и засилено полицейско присъствие.