"Желаех да въведа естетика, свързана с тоталитарност." Така коментира пред bTV скулпторът Андрей Врабчев идеята си да постави на столичния пл. "Гарибалди" двуметрова статуя на премиера Бойко Борисов със светещи очи.

По думите му паметникът до голяма степен е реплика на паметника на Ленин, който е съществувал в София, но е малко видоизменен.

Врабчев посочва, че сме вторачено общество в историята, но не си даваме сметка, че това, което правим днес, е утрешната история.

Авторът обаче подчерта, че изкуството не цели да дава отговори, а да даде повод за размисъл.

Монументът има вградена тонколона, от която се чуват различни реплики - "Аз съм прост и вие сте прости", например. В едната ръка на Борисов има ножица, а в другата държи три книги, на едната от които пише БКП.

"Другата книга трябваше да е "Винету", но нямаше как да го изпиша", обяснява още Врабчев. Ножицата е препратка към откриването на различни обекти.

По повод това, че премиерът е споделил в личния си профил във "фейсбук" новината за паметника, скулпторът споделя, че това е добра реакция.

Само няколко часа след като постави творбата си на "Гарибалди" Врабчев сам я демонтира.

Като причината той подчертава, нищо в София не стои дълго. "Може би това оправдава девиза на София "Расте, но не старее", изтъкна той. 

Предстои монументът да бъде изложен и на различни места в България.