Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки на производителите на сладолед в страната. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията. В периода от 26.06. до 14.07.2023 г. са извършени серия от засилени проверки на редица предприятия в сраната.
Целта на проверките е да се установи съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, входящ контрол на суровини и материали; използване на влаганите добавки, спазване изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; проследимост на различни партиди готов продукт и изпълнение на вътрешно мониторинговите програми.
Областните дирекции на БАБХ са извършили 65 проверки. Инспекторите са издали 7 предписания за несъответствия по материално-техническата база на обектите, неправилно етикетиране и други.
Във Варна е затворен един обект. Обектът работил след подадено уведомление от бизнес оператора за временно преустановена дейност.
Проверките на БАБХ установили и други нарушения. Едно от тях е влагането на суровини с изтекъл срок на годност в производството на сладолед. Другите най-често срещани нарушения са неправилно съхранение на суровини и храни, несъответствия в хигиенното състояние на обекта, лоша хигиена на персонала и липса на записи за проследимост.
За констатираните нарушения на бизнес операторите е връчен акт за установяване на административно нарушение.