Бебето Ники, което се роди при полет на Луфтханза над Атлантическия океан, е 11-то бебе, родило се по време на полет в историята на компанията. Това каза Александър Толвет, регионалният мениджър на компанията по bTV.

Толвет коментира, че всички в компанията са много радостни и горди от факта, че дететое българско момченце. Относно това, как ще бъде регистрирано бебето като място на раждане, Толвет изтъкна, че това ще са географските координати на раждането - "49 градуса северна ширина и 21 градуса западна дължина".

"Най-напред, разбира се, детето ще бъде с българско гражданство. Второто, което е по-интересната част, какво ще напишем на паспорта на детето - като място на раждане - това всъщност ще бъдат географските координати на събитието - 49 градуса северна ширина и 21 градуса западна дължина. Това ще бъде написано на паспорта. Уникален паспорт, уникално бебе", посочи Толвет.

Българче се роди на борда на самолет

Българче се роди на борда на самолет

Малкият Николай се родил някъде над Атлантическия океан

Относно това как се е случило всичко около раждането на малкия Ники, Толвет посочи, че всъщност всички пътници на борда са били част от събитието.

"Както знаете, в момента, в който екипажът и пилотите установяват, че родилка вече започва да ражда - веднага задната част от самолета се опразва, за да може да се осигури усамотение на жената. Всички, които са с медицинско образование - лекарите са извикани. Има оборудване медицинско, слагат я да легне, така както ѝ е удобно, това става в задната част на самолета, в предната част на самолета - пилотът е давал газ, за да може да стигне до някое летище, да я приземи, да роди на земята", разказа Толвет.

Стана ясно още, че майката Десислава е била в 35-та гестационна седмица, а ограниченията на самолетните компании за предприемане на полет от страна на родилки, засягат жените в края на 36-та гестационна седмица. В случая, обаче не е имало причина, заради която компанията да откаже полет на жената във видимо добро здраве и в 35-та седмица.

Толвет коментира, че статистически почти на всеки полет има доктори. В конкретния случай е имало трима. "Един екипаж е обучен и дори да няма лекари - те знаят какво правят", коментира още регионалният мениджър на компанията.

Той не скри, че ръководството на компанията обмислят специален подарък за Ники. "Обсъждаме какво да направим за Николай. Искаме да направим нещо - да не е само да пътува безплатно, а да направим нещо специално, нещо което е важно за живота и бъдещето на детето. Обмисляме още", заяви Толвет. Разбира се, първа за подаръка ще научи майката на малкия Ники.