С над 32 тона хранителни продукти са били подкрепени най-нуждаещите се българи, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.

Продуктите са били отпуснати по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Над 95% от лицата, получили индивидуалните пакети с хранителни продукти, са изразили удовлетвореност от помощта. Данните бяха изнесени на работна среща на Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст в Пловдив.

Близо 99% от подпомогнатите пък са останали доволни от асортимента, а удовлетворени от организацията по раздаването на пакетите са почти всички.

По данни на Агенцията за социално подпомагане при последното раздаване между декември 2018 г. и май 2019 г. повече от половин милион българи, живеещи в крайни лишения, са получили помощта от над 7 тона хранителни продукти. Те са получили индивидуални пакети с 16 вида хранителни продукта от първа необходимост.

Над една четвърт от нуждаещите се от подпомагане (27%) са деца до 15 г., 25% са хора с увреждания, 22% са възрастни над 65 г. и др. 55% от нуждаещите са жени.

За следващата кампания е предвидено пакетите да включват 17 вида храни. Този месец започва поетапното зареждане с продукти на складовете на Българския червен кръст, след което ще стартира и раздаването им.