Днес през целия ден из страната се провеждаха мероприятия, отбелязващи 183 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Рано сутринта в Карлово бе отслужена литургия в храма "Свети Николай". На площад "Васил Левски" бяха издигнати знамената на България и на Карлово и отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски", който има 26-годишна история.

Основният организатор на похода д-р Галя Цветкова разказа пред БНР, как в продължение на няколко дни 150 души - малки деца с родителите си, ученици и техните преподаватели, студенти, представители на неправителствени организации, туристи - ветерани заедно са вървели в седем лъча през Стара планина по стъпките на Левски.

Междувременно в Ловеч, вечерта, въпреки дъжда пред паметника на Васил Левски се състоя гражданското поклонение. С изпълнения на Общинския духов оркестър, с почетен караул, тържествено слово и поднасяне на цветя и венци събитието показа високия патриотизъм на Ловеч.

"Тук, пред този най-голям в страната паметник на Апостола на свободата, ние се събираме всяка година. Няма значение кой държи реч. Вчера аз съм слушала тържествените думи, утре вие ще слушате следващия оратор. Но който и да говори за Левски, той ще казва това, което мислим всички", изтъкна в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

После тя припомни думите на Апостола, че "народната работа стои над всичко" и посочи, че днес геройството е в "спазването на закона, в спазването на мерките, във взаимното зачитане на достойнството, във всекидневния труд за благото на обществото. Не в омразата. Само в съзиданието можем да сме единни. И това е най-трудното".

Сред официалните лица бяха народният представител Милко Недялков, областният управител Ваня Събчева, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, заместник-кметът Даниел Колев, представители на различни институции и граждани.