България и Израел ще наблегнат на изследванията на Антарктида. Леденият континент ще е само една от сферите, в които учени от двете държави ще си партнират. Това стана ясно след среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Израел в България Н. Пр. Йосеф Леви Сфари.

Според посланик Сфари сключване на споразумение между двете страни ще е ключов елемент за дългосрочно сътрудничество. Той заяви, че това е било обсъдено съвсем скоро и от министъра на иновациите, науката и технологиите на Израел Офир Акунис и българския посланик в Тел Авив Славена Гергова. От израелската страна уточниха, че интересът специално към изследванията на Антарктида, е голям.

Втората българска полярна експедиция потегли към Антарктида

Втората българска полярна експедиция потегли към Антарктида

Експедицията има за цел да осигури условия за реализирането на десет научни проекта

България има опит в тази област, като и в момента екипът на проф. Христо Пимпирев се готви за поредната си мисия към Ледения континент. Сред останалите научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са екологията, опазването на водните ресурси, земеделието, високите технологии и др., стана ясно по време на срещата.

Проф. Цоков припомни, че България и Израел са с дългосрочни добри отношения. През тази учебна година 1094 български ученици изучават иврит. Министерството на образованието и науката си сътрудничи с "Яд Вашем" - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста, който е основният източник за осигуряване на системно обучение за български учители по темите за Холокоста. През последното десетилетие 208 преподаватели от България са участвали в ежегодните семинари.

Военен лекар отплава с полярния ни кораб към Антарктида

Военен лекар отплава с полярния ни кораб към Антарктида

Задачата на експедицията е да се осигурят условия за реализирането на десет научни проекта