2 юни е Денят на Ботев. Днес отбелязваме 148 години от подвига на поета и революционер Христо Ботев и неговата чета. С редица прояви в цялата страна и с вой на сирени в 12 часа на обяд отдадохме почит към делото на загиналите за свободата и независимостта на България. В Борисовата градина в София в момента има тържествено шествие в памет на поета. На него присъстваха кметът на София Васил Терзиев, Антон Хекимян, бившия премиер Гълъб Донев, председателят на СОС Цветомир Петров, политици, представители на президентската институция и други.

Всенародно поклонение ще има на връх Околчица във Врачанския Балкан, където преди 148 години героично е загинал Ботев. "Ще кажа само "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", заяви служебният премиер Димитър Главчев от Калофер.

Дълбок поклон пред всички, загинали за свободата на България и да живее България, завърши краткото си слово Главчев.

Малко по-рано пък служебният премиер написа в социалната мрежа Фейсбук напомняйки, че е присъствал на тържествената заря - проверка по повод 148-годишнината от подвига на Христо Ботев и героите, загинали за българската свобода. "Събитието бе посетено от хиляди граждани на Враца, дошли да отдадат почит пред революционерите и техния подвиг. Поклон!", допълни Главчев.

Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

Това заяви президентът на тържествен митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България и 148 години от подвига на Ботевата чета