Броят на жeртвите на домашно насилие в България е по-висок от средния в Европейския съюз. Това каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, по време на онлайн дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, която предлага промени в Закона за домашното насилие.

Околийски представи и изследване, направено от СЗО и "Уницеф", според което насилието в семейството се пренася от детството, т.нар. "психиатрична категория", която систематизира проява на категорията като насилие след бой, пренебрегване на дете, което води до в пъти повишаване на риска за здравето на детето.

Любомир Крилчев, представител на "Уницеф" България, също подкрепи темата за насилието над деца. Той каза, че според данните от изследването над 30% от децата са били подложени на насилие у дома.

3057 ограничителни заповеди, 2500 жени са подали жалби за домашно насилие

3057 ограничителни заповеди, 2500 жени са подали жалби за домашно насилие

Омбудсманът предлага промени в закона - отпадане на "системен тормоз, вкарване на "психично насилие" и регистър

Според статистиката на СЗО пък около 2 жени на всеки месец са станали жертва на домашно насилие от партньора си. Околийски отбеляза също, че домашното насилие по време на пандемията се е увеличило в пъти.

Шефът на СЗО за България подкрепя предложението на омбудсмана да има регистър за жертвите и пострадалите.

Представители на приемната на Спешния институт "Пирогов" за жертви на домашно насилие дадоха статистика. От съществуването и от 2019 г. досега в нея се приемат обаждания най-вече от жени, възрастни хора и деца, които са подавали сигнали за психически тормоз и насилие, част от тях са били в тежко състояние. Имало е само два случая на пострадали от домашно насилие мъже.

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

У нас липвала статистика за жертвите