Българката Люси Сетиян е обявена за автор на най-влиятелния екоблог в европейския конкурс „Th!nk About It 2: Климатични промени". Това съобщиха от Европейския център по журналистика.

Блогърското състезание продължи повече от три месеца и бе посветено на срещата за промените в климата в Копенхаген през декември, поясняват от там.

Българската участничка се пребори с близо 90 топблогъри от над 40 държави от целия свят. Публикациите й за климатичните промени предизвикаха интереса на еко-организации и компании от цял свят, а участието й бе подкрепено от повечето български „зелени" медии.

„Зеленият блог на Люси" беше номиниран и за 6-те Годишни награди на Deutsche Welle „The BOBs" в специалната категория „Блогове за климатичните промени".

Люси Сетиян е студент последна година в Техническия университет в София. Солидният за възрастта й журналистически опит е натрупан във водещи електронни медии, сред които онлайн отделите на вестниците „Труд" и „24 часа".

В момента тя е главен редактор на единствения у нас портал за арменския геноцид ArmenGenocide.org и редактор в сайта за книги и четене „Аз чета" (www.azcheta.com). Наскоро бе избрана и за български делегат на международната младежка среща „One Young World" в Лондон в началото на 2010 година.

Близо шейсетте публикации на Люси генерираха много сериозни дискусии на нашата платформа.", посочи главният редактор на конкурса Рут Спенсър от ЕЦЖ при обявяването на официалните резултати.

„Люси пише за всичко: от еко-секс, през български зелени инициативи до интерактивни двубои между растения. През цялото време тя беше закачлива и забавна и определено оригинална", добавя той.

Наградата на Люси включва участие в третото издание на конкурса на Европейския център по журналистика догодина, което ще бъде посветено на развиващите се страни. Състезанието е обвързано и със срещата на ООН за Целите на хилядолетието за развитие през септември 2010 г.

Зеленият блог на Люси Сетиян можете да намерите на адрес www.climatechange.thinkaboutit.eu/think2/blogger/setian, а личният й блог „На правилното място" - на www.lucyset.blogspot.com.