Български циганки сключват брак с мигранти, за да им осигурят свободен коридор към Западна Европа. Това е най-новата далавера на нашите цигани в Гърция, пише "Труд".

След женитбата двойките пътували до Австрия или Германия. Фиктивната сватба струвала 5000 в долари или евро, като булката получавала само около 3000 лв. Всички останали отивали за разходи - преводи и легализация на документи, адвокатски хонорари и подкупи.

Брачният бизнес се разраснал от миналата есен заради проблемите на много от мигрантите да излязат от Гърция. Документите за брака подготвяли наши и чужди адвокати, а подкупни гръцки свещеници и кметове ги подписвали и подпечатвали.

Ролята на циганите била да доставят жени от България. От малки градчета с около 4000 жители като Угърчин и Луковит, където хората се познават, по този начин вече били „омъжени” по 40-50 циганки. Новите им съпрузи били главно сирийци или иракчани. Но все по-често по ромския начин се женели тунизийци, алжирци, пакистанци или иранци, които нямали шансове да получат статут на бежанци.