Българският въздух е най-замърсеният в целия Европейски съюз, оповести Министерството на околната среда и водите в доклад.

С ниво на прах във въздуха от 55 микрограма на кубичен метър българският въздух се нарежда на първо място по замърсеност в ЕС, в сравнение с средно равнище 30 микрограма в останалата част от Европа и максимална норма от 40 мг., пише europe.bg.

Докладът вини големият брой стари автомобили в България за нивото на замърсяване, тъй като те нямат каталитични преобразуватели, а ограничения за колите, внасяни втора ръка от Западна Европа, няма.

Освен това централно и газово отопление се използва предимно в големите градове, докато малките населени места и селата все още разчитат на отопление с въглища.

Перник, приютил множество металургични заводи, е най-замърсеният град в България, като, според доклада, средното ниво на прах там е 92 микрограма на кубичен метър.

В Пловдив равнището е 70,9 мг./ куб.м. В столицата София, дом за всеки четвърти българин, равнището варира около 55-62 микрограма.

Според новата стратегия за защита на околната страна България се надява да намали нивата на прах, частици и въглероден диоксид във въздуха като наложи на промишлеността и превозните средства стандартите на Европейския съюз.