В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в българското посолство в Атина откри паметна плоча на националния ни герой.

Председателят на българо-гръцкото сдружение за култура обяви, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище към дружеството и то ще носи неговото име.

Ученици от българските неделни училища в гръцката столица рецитират стихове за Апостола. Под звуците на български възрожденски песни гостите поднесоха венци и цветя пред барелефа.

Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България, взеха участие.

145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 година

Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие отправи временно управляващият посолството Веселин Иванов.

 

За най-малките гости в киносалона на посолството е изнесен "Урок по родолюбие" с режисьор Искрен Красимиров (в ролята на Христо Ботев) и актьорът Симеон Владов (в ролята на Васил Левски).