На 62 езика поздрави папа Бенедикт XVI всички християни и най-вече католиците по случай Рождество Христово.
От площад Св. Петър във Ватикана 79-годишният папа отправи поздрава си навсякъде, където има католически общности.

100 телевизионни канала на 63 държави излъчиха Коледното послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света"), в което Бенедикт ХVІ заяви, че че човекът от постмодерното общество повече от всякога има нужда от спасител, изправен пред ужасяващите заплахи срещу личността и духа.

Бенедикт се обръща за втори пореден пъткато папа към католиците по света на Рождество Христово, продължавайки традицията, наследена от папа Йоан Павел II.

В тържественото си послание Бенедикт ХVІ, който е един от най-уважаваните днешни теолози, попита нужен ли е Спасител за съвременния човек- човекът, изобретил новите видове комуникация, който пътешества във виртуалния океан на Интернет, който благодарения на новите комуникационни технологии е превърнал Земята - огромния ни общ дом - в малко глобално селце.

Светият отец подчерта, отговаряйки на тези въпроси, че съвременният човек, считащ се за уверен и напълно подготвен да „твори съдбата си", на практика остро се нуждае от Спасителя, тъй като е изправен пред ужасяващите заплахи срещу личността и духа.

Понтификът призова света към мир и съгласие, обръщайки основно внимание към ситуацията в Близкия Изток и Ливан, Ирак, Шри-Ланка и Дарфур.

Призовавам тези, в чиито ръце се намира съдбата на Ирак, да прекратят жестокото насилие, обезкървяващо тази страна и да осигурят на всеки един иракчанин нормално съществуване.

Папа Бенедкт ХVІ отдели в посланието си особено място на проблемите в Африка, призовавайки да бъдат прекратени братоубийствените конфликти.

В края Светият Отец изрази надежда посланието и радостта от рождението на Спасителя да достигнат до всички вярващи:

Той е Спасителят на света, не се бойте открийте му сърцата си, приемете го, за да може Царството на любовта и вира да стане общо достояние на всички, завърши Коледното си послание "Urbi et Orbi" Бенедикт ХVІ.