БНБ пусна нова българска възпоменателна монета на хан Тервел.

Сребърната възпоменателна монета е с нанесено частично позлатяване и е на тема "Хан Тервел". Монетата е от серията "Средновековни български владетели" и ще влезе в обръщение от 26 юни, понеделник.

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Под медальона се намира номиналната стойност на монетата "10 ЛЕВА", емблемата на Българската народна банка с годината "1879" върху лента, както и годината на емисия на монетата "2017". В околовръст е изписано "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА".

Снимка 300796

Източник: БНБ

На гърба на възпоменателната монетата е разположено изображение на хан Тервел, което е отделено със зрънчест пръстен. На изображението хан Тервел предвожда българската войска. В околовръст по външния пръстен е изписано "СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ" и "ХАН ТЕРВЕЛ".

Снимка 300795

Източник: БНБ

Възпоменателната монета е с номинална стойност от 10 лева. Тя е изработена от сребро с проба 925/1000. Монетата има и нанесено частично позлатяване. Качеството на монетата е мат-гланц, а теглото ѝ е 23.33 г. В диаметъра си възпоменателната монета е 38.61 мм. Тя има гладък гурт.

Монетата е пусната в тираж от 3 000 броя. Тя се продава на касите на БНБ на цена от 66 лева.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.