В Българското национално радио има трима нови директори на програми от 1 юли 2020, съобщиха от обществената медия.

Даниела Якова ще ръководи програма "Хоризонт", Митко Новков - програма "Христо Ботев", а Ива Дойчинова - Радио София.

И тримата журналисти са утвърдени професионалисти с опит и авторитет в медийното и публичното пространство, които от години работят в общественото радио. Предложенията за техните назначения са на генералния директор Андон Балтаков и са утвърдени единодушно от Управителния съвет на Българското национално радио.

Даниела Якова е дългогодишен водещ на предаванията "12 плюс 3" и "Рано в неделя" на програма "Хоризонт". Завършила е българска филология и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и е специализирала "Радиомениджмънт" в Центъра за развитие на медиите.

Работи в Българското национално радио от 1993 г., като преминава през всички етапи на професионалното израстване от дежурен на телефон през репортер, новинар и редактор до водещ. Била е отговорен редактор на "Нощен блок" и "Съботно-неделни предавания".

От 2001 г. Янкова е водещ на предаването "12 плюс 3". Авторското й предаване "Рано в неделя" стартира преди повече от двайсет години, като през 2011 г. става носител на наградата "Сирак Скитник".

Митко Новков е журналист, публицист, критик и наблюдател. Завършил е психология и философия, пише за най-утвърдените издания за култура в България. Автор е на осем книги с литературна критика, медийна критика и есета за художници и картини. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател по "Радио и телевизионна журналистика" в Нов български университет. От 2014 г. е автор и водещ на предаването "Премълчаната история" по програма "Христо Ботев", а от 2017 г. е ръководител на радиотеатъра като отговорен драматург на екип "Драматургични форми".

Ива Дойчинова е позната и като водеща в трите национални телевизии . Създател е на националната кампания "Будител на годината" и е посланик на UNICEF.

От 2018 г. е водеща на сутрешния блок "Нашият ден". Тя е и заместник-главен редактор на програма "Христо Ботев" на БНР. Убедена е, че Радио София има уникалния шанс да говори на активния градски слушател за живота на столицата и региона с информация, емоция и прекрасна музика.