Боговете на виното от езическите времена преди християнството слязоха от снежните върхове на Пирин планина, благословиха и зарязаха лозовите насаждения, изпълнявайки хилядолетен ритуал, пише БГНЕС.

Днес по обяд край село Илинденци, община Струмяни, за 29-ти пореден път се проведе традиционният празник на виното. Стотици почитателите на гроздовия еликсир от цялата страна посрещнаха древните божества на виното - тракийския Загрей, фригийския Сабазий, гръцкия Дионис, римския Бакхус и Свети Трифон.

С тях и свитата им от вакханки вървеше и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Край огъня божествата изпълниха тракийския обред "Розалин", съхранен отпреди четири хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят и тяхната пречистваща сила.

След като боговете гадаха по огнените знаци и установиха, че реколтата ще е добра, отец отслужи водосвет за здраве и берекет през годината за хората и богат урожай от лозовите масиви в м. Масовец.

След обяд празникът се пренесе на площада в село Илинденци, където се провежда традиционният конкурс за производител на вино, коронясва се и цар на белия и червен еликсир.