Петнайсетина еколози се събраха на протест в защита на Пирин пред представителството на Еврокомисията в София. Те скандираха "Искаме си Пирин", "Пирин е един и ни е любим", "Комисията с нас".

В продължение на пет седмици протестирахме пред Министерски съвет и нямаше никаква реакция както от министър Нона Караджов, така и от правителството, заяви Пламен Атанасов.

Зелените имат информация, че се строи незаконен лифт в Пирин. Правителството трябва да защитава интересите на народа, а не нечии частни интереси, коментира още Пламен Атанасов.

Зелените внасят в ЕК цялата информация, с надеждата поне Брюксел да се заинтересова от опазването на Пирин. Еколозите са се обърнали и към зелените в Европейския парламент.

Те настояват да се отменят решенията за строеж на лифта. Освен това за строежа според тях държавата е оказала нерегламентирана помощ на фирмата строител - „Юлена АД".

Зад фирмата стоят 2 офшорни компании, посочи Петко Цветков. Разрушава се световното наследство на Пирин, изтъкна той.

Не искаме фирми с неясен произход да инвестират в България и да разрушават и унищожават природните ни дадености, допълни Цветков.