Депутати от БСП и от "Атака" поднесоха цветя в знак на почит към загиналите бойци по време на Втората световна война. "Днес свеждаме глави и отдаваме признание към подвизите на Червената армия, която имаше решаващ принос за победата над хитлеро-фашизма и бе солиден фактор в цялото следвоенно развитие на Европа и на света. Българският народ винаги се е отнасял с признание към Русия и за в бъдеще той ще продължи да споделя братските чувства към руския народ".

Това заяви депутатът Атанас Мерджанов пред Паметника на Съветската армия, където бяха дошли и хора от цяла България (според БСП - стотици - б.р.) да почетат паметта на загиналите.

Според Мерджанов, че историите на българския и руския народ многократно са се преплитали. Всеки път, когато са гледали в една посока народите ни са постигани успехи, каза червеният депутат и подчерта, че двата народа заедно са пропъдили фашистите от България.

"Днес когато от много страни звучат обвинения към Русия и сме свидетели на откровено русофобски изказвания, дори от най-високи държавни позиции, нека си припомни за подвизите на Руската армия и това което тя е дала на България и света" призова говорителят на левицата.

На събитието присъстваха и депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев и Красимир Янков, председателят на ГС на БСП-София Калоян Паргов, представители на Младежкото обединение в БСП и десетки членове и симпатизанти на партията.

От ПГ "Атака" също почетоха паметната дата начело с лидера си Волен Сидеров, който поднесе венци и цветя пред паметника на Съветската армия по повод Деня на защитника на отечеството.

"Когато отбелязват на 9-ти май Деня на Европа с "Одата на радостта", трябва да пускат и химна на Съветската армия, защото без нея днешна Европа нямаше да съществува. Не знам в Берлин, Париж, Брюксел, Страсбург дали си дават сметка за това, че всъщност сега те са свободни граждани, защото Русия освободи Европа”, заяви Сидеров, след като заедно със зам.-председателя на русофилите в България и депутат проф. Станислав Станилов поднесоха венец на паметника.

Според него, военната мощ на Хитлер се създава с помощта на САЩ, Англия и на техни фирми. Те наливат огромни средства в това германската военна машина да преодолее забраните на договорите от Версай и да стане мощна държава. "Срещу Русия е хвърлена не само военната машина на Хитлер, но и цялата индустриална мощ на американски и английски фирми като "Стандарт ойл" и "Дженерал мотърс", поясни Сидеров.

Според него, плановете на западните сценаристи Русия да бъде превзета чрез Болшевишка революция са пропаднали.  

"Руснаците проявяват невиждан героизъм. Те опровергават всички прогнози, че Русия ще бъде превзета и покорена за месеци. Хитлер е победен не от американци, англичани или французи, а от руснаци с цената на 27 милиона жертви", заключи Волен Сидеров.

Денят на Съветската армия бе отбелязан и на Паметника-костница на съветските войни в столичния квартал "Лозенец", където десетки българи и представители на чужди посолства у нас поднесоха венци и цветя.