Английската езикова гимназия "Гео Милев" в Бургас има нужда от самостоятелна сграда. За проблема със сградния фонд на училището сигнализира Кристина Божинова, която се е ангажирала с каузата на училището.

От ръководството на гимназията потвърдиха за съществуващия проблем.

В писмо до news.bg Божинова обяснява, че към момента елитната гимназия дели сграда с друго училище - Немската езикова гимназия "Гьоте".

Заради големия интерес към двете езикови гимназии, базата, в която те се помещават, отдавна е надхвърлила капацитета си. Според сигнала в двете училища се обучават общо около 1 800 ученици в 60 паралелки.
Нуждата училищата да бъдат разделени в самостоятелни сгради е огромна, обяснява Божинова.

През годините са предлагани различни решения на проблема - от построяване на нова сграда до предоставяне на вече съществуваща сграда от училище, в което се обучават по-малък брой ученици.

По думите ѝ от тази учебна година АЕГ започва активни действия по решаването на проблема със сградния фонд, така че учениците и учителите да получат условията и работната среда, която заслужават. Решение за това е било взето на среща между обществения съвет на училището и училищното ръководство, проведена в края на месец септември.

Като първа стъпка на 27 септември представителите на АЕГ "Гео Милев" са изпратили писмена молба до кмета на община Бургас Димитър Николов. От гимназията се обръщат към градоначалника с молбата да се потърси решение възможно най-скоро и очакват обратна връзка.

На срещата на съвета и ръководството е взето решение и да се водят разговори с община Бургас и РУО-Бургас, да се продължи добрият тон и да се постигне решение, което да удовлетвори нуждите на възпитаниците. "Един от вариантите е събиране на две други от по-малки училища в града и предоставяне на освободената сграда за нуждите на АЕГ "Гео Милев", пише още Божинова.

"Проблемът със сградния фонд на АЕГ "Гео Милев" не е проблем само на гимназията, това е проблем от обществено значение. Надяваме да се случи дори и по-рано от следващата учебна година", обяснява още тя.

Справка на news.bg показва, че АЕГ "Гео Милев" - Бургас се нарежда на 9-а позиция от всички училища на територията на страната по среден успех на втората задължителна матура за 2018 година. Средният успех на второто ДЗИ на зрелостниците от гимназията е "Отличен" (5.74).

Резултатът на гимназията на матурата по БЕЛ е "Много добър" (5.22).