Започват Европейски дни на птиците. Честванията на миграцията на прелетните птици в Европа и Централна Азия е на 30 септември и 1 октомври.

Целта на Европейските дни на птиците 2017 е да разкажат за чудото и очарованието на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици в зоните за размножаване, по миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка, информират от Булгарското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Снимка 315282

Източник: БДЗП

БДЗП, като партньор на BirdLife International, призовава хората да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците

От Дружеството разказват, че милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка.

Пътят на миграцията на птиците е хиляди километри и те преминават през много опасности.

"За съжаление повечето от мигриращите видове птици са подложени на голяма опасност, поради загубата на местообитанията и климатичните промени в местата за гнездене, зимуване и ключовите райони за почивка по време на прелета" - споделя Стойчо Стойчев - директор по природозащитата в БДЗП.

През 2016 г. 40 страни в Европа и Централна Азия са участвали в организирането на повече от 1000 събития в инициативата. Посетителите били над 20 000 души, а близо 6 милиона птици са били преброени.

Градовете домакини на събитието тази година ще бъдат София, Свищов и Гоце Делчев.

Снимка 315281

Източник: БДЗП

На 30 септември в Информационен щанд в Зоологическата градина на тема "Орлите на България". Събитието е част от кампанията на БДЗП "За да има орли" - инициативата ще се проведе в София. Отново на 30 септември, но в Свищов ще се наблюдават птици на щанд на БДЗП в местността "Паметниците".

В Гоце Делчев честването ще е на 1 ноември, а птиците ще бъдат наблюдавани района на рибарници Гоце Делчев. Начало: 10:00 ч. от завода за производство на ципове.