Държавният глава Румен Радев обеща подкрепата на президентската институция за читалищната дейност у нас. Той бе официален гост на Конгреса на надзорните читалища.

Читалищното дело измина огромен път, изтъкна той в приветственото си слово към дейците. "Читалищното дело изигра огромна роля за формирането на нашата нация. Превърна се в стълб на българския дух", каза още президентът. По думите на държавния глава читалището е уникално за Европа явление - "... то изгражда нови прогресивни личности".

В отдалечените кътчета на страната именно читалището обогатява хората. По този начин президентът призова читалището да продължава да ограмотява. То трябва да се превърне в моста между местната общност и света, настоя Румен Радев. Основната му мисия е да пази културата, традицията и националната ни идентичност. Читалищното дело е национален приоритет, подчерта още президентът.

По време на Конгреса на  на надзорните читалища дейци подариха на президента портрет на Апостола и военен компас.

Снимка 294878

Източник: БГНЕС

Радев благодари на читалищните дейци,че поддържат и съхраняват българския дух. Той припомни, че през 1911 година от Славянска беседа започва дейността си читалищният съюз.

Държавният глава бе придружаван от първата дама Десислава Радева.