Патриарх Неофит отправи традиционното си послание към българите за настъпващото Рождество Христово. В него той заявява, че в смирението на Рождеството, в отсъствието на всяка показност и суетна слава, съпровождащи тържествените събития, Божието явяване посред нас се открива като тайнство едновременно на величието и на снизхождането, на всемогъществото и на смирението, на вярата и надеждата, божествена милост и съвършена любов, спасение и вечен живот.

Патриархът призовава тази нощ да отворим сърцата и душите си за радостта на Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и лишение, в страдание и безутешност, съобщава БНР.

Бъдни вечер е

Бъдни вечер е

Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син

В посланието си към българите патриарх Неофит казва, че в святата и благословена нощ на Рождеството проблесналата с идването на Богомладенеца светлина грее навсякъде около нас и чрез нас, свидетелствайки за величието на Божия промисъл и за необятната Божия любов и грижа за всички нас.

Той подчертава, че в светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов. Затова е дошъл сред нас Христос, за да дари на всички ни мир, надежда, светлина и живот.

Десетки хиляди християни се стекоха във Витлеем

Десетки хиляди християни се стекоха във Витлеем

За да празнуват Рождество Христово

"Отечески приветстваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на Православната ни Църква в Родината ни и далеч от нейните предели, като всесърдечно благопожелаваме на всички крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко добро начинание", заявява още патриархът.

Той завършва посланието си с думите: "Благодатта и мирът на раждащия се днес във Витлеем Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас".