На официална церемония на десетото издание бе връчена годишната награда на Държавната агенция за българите в чужбина "Българка на годината".

Призът на името на Света Злата Мъгленска получи Иринка Гочева от Сливен - основател и художествен ръководител на танцов ансамбъл "Хоро" в Чикаго и Флорида.

"С годините българите си създадохме една малка България в Чикаго", заяви победителката. Приемам това високо отличие с уважение и благодарност с отговорността да продължавам със същия ентусиазъм да предавам на българските младежи в Америка красотата на нашия фолклор.

По думите ѝ тази награда е и за малките дейци от танцовата школа. "За мен тази награда е едно ново предизвикателство ,ново начало за творчески идеи", допъни още Гочева.

С гордост и вълнение тя споменава имена като Филип Кутев и Маргарита Дикова. Според нея не само генетичната памет, а и усещането в душите ни кара да се хванем на хорото.

В поздравителен адрес вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави наградената българка на годината.

"Това е нашата идентичност - онези видими и невидими нишки на българското ДНК. Гочева има безспорни заслуги за пренасянето на българския фолклор извън пределите на България", подчерта Йотова. 

Сред номинираните за голямата награда бяха Дорис Ернандес- Дукова от Колумбия, основател на Българо-руските искрата фондация Алианса, оперната певица в Държавната опера в Хамбург Людмила Георгиева, която е и активен член на Клуба на българските жени, както и директорът на българското училище в Будапеща Светла Кьосева.