"Много стратегии за науката имаме, които са поне над 100", каза академик Дамян Дамянов по време на тържествено заседание в БАН, по повод утрешния 24 май. Той критикува политическата хамелеонщина и словоблудството.

Науката ни даде идентичност, смята председателят на НС Димитър Главчев и поздрави учените от БАН. По думите му, 24 май е ден, когато благодарим на учените ни. БАН винаги е била центъра на науката и духовността, смята Главчев.

Той отчете работата на нашите учени, както и всеотдайната им работа за българската наука и утвърждаване на нейния авторитет. "Успешното развитие на страната ни е немислимо без качествена българска наука", категоричен е парламентарният шеф. Затова работата на учените от БАН е ценна.

Академик Дамян Дамянов произнесе академично слово. "Този празник събужда у нас национална гордост", изтъкна той. България е единствената държавна днес с почти непроменено име, подчерта Дамянов.

Той е недоволен, че все по-често ставаме свидетели на побой и смърт на деца в училище като тези случаи помрачават успехите на родното школо и на децата, които печелят медали от олимпиади.

Преходът в България е безкраен, категоричен е академикът. Пред нас остава само неслучващото се бъдеще, каза Дамян Дамянов. Преходът пък се превърнал в извинителна бележка.

Елка Мирчева припомни: "И ний сме дали нещо на света". 24 май е ден на гордост и надежда, категорична бе тя. Тържественото заседание приключи с музикална програма и изложба.