Кампания за отпадане на таксите в детските градини започна омбудсманът Мая Манолова. Кампанията под надслов: "Без такса в детските градини" започна на 1-ви юни - Деня на детето, съвместно с ученици от гимназия "Ломоносов".

По време на представянето стана ясно, че в администрацията на омбудсмана са получени 52 жалби относно обхвата на децата в предучилищна подготовка и липсата на места в детските градини и ясли. Манолова коментира, че има разминаване между данните на Министерство на образованието и науката и данните на неправителствения сектор. Така обхватът на децата в предучилищни форми на обучение по данни на МОН е 80%, а по данни на НПО сектора обхванати са 78.4%.

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Намаленият брой на децата в яслените групи допълнително натоварва системата

Анализът показва, че родителите доплащат за храна, за консумативи, за играчки, за допълнително обучение. Става дума за милиони левове, констатира Манолова.

Финансират училища и детски градини по нов модел

Финансират училища и детски градини по нов модел

Финансирането няма да е само на база броя на децата

Така например в София не достигат места за 4200 деца. Освен липсата на места в някои общини липсват детски градини. Омбудсманът констатира още, че обхващането на децата в предучилищни форми на образование води до неотпадане и задържане на децата в училище на по-късен етап.

Основните цели, които си поставя кампанията, са:

- Анализ на МОН за посещаемостта в предучилищни форми на обучение;

- Финансова подкрепа за отпадане на таксите. Манолова изтъкна, че в 12 общини няма никакви такси за децата на възраст между 2 и 6 години, в 13 общини няма такси за 5-6 годишните.

По думите й средната такса за предучилищни форми е 27.50 лв. за 110 хиляди деца. Безплатната предучилищна би струвала 30 млн. лв.

- Цел на кампанията е изграждане на достатъчно детски градини;

- Ясно регламентиране на плащанията на родителите;

- Регламент за алтернативните форми на предучилищно обучение.

Научен факт е, че инвестициите в предучилищна форма на обучение имат най-висока възвръщаемост - между 9 и 14 пъти.

Според проучване на Световната банка трима от четирима родители искат детската градина да е безплатна. Повече от половината от родителите смятат, че безплатната детска градина би довела до по-доверени отношения със самата детска градина.

Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини

Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини

Започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето