Над 2 милиона лева са дадени за ремонт на храмове зад граница, като тези средства са достигнали до 350 обекта. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на петъчния контрол.

Тревожно, по думите на премиера, е състоянието на храм-паметник „Св. Александър Невски”. "20 милиона лева са нужни за нормалния вид на храма. Течовете увреждат самата църква", обясни министър-председателя. Държавата щяла да финансира реконструкцията.

Отвъдокеанските църкви с молебен в защита на храма "Св. Александър Невски"

Отвъдокеанските църкви с молебен в защита на храма "Св. Александър Невски"

В писма до медиите българи от САЩ, Канада и Австралия

"Поели сме ангажимент, имаме готовност", каза Борисов. В момента се подготвя проект за реконструкция и укрепване на храма.

Припомняме, с решение на служебния кабинет „Близнашки” собствеността на храма се даде на Българската православна църква. От Св. Синод обаче обявиха, че нямат възможност да поемат ремонта на храма. От 12 януари с решение на Светия синод се създаде междуведомствена комисия за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски".

За католическата църква са заделени 50 000 лева, за арменската - 50 000 лева, за мюсюлманското вероизповедание - 360 000 лева, които са изразходвани за строеж на 49 джамии. За еврейската общност до края на 2015 са отделени 50 000 лева.

80 000 лева са усвоени от 8 други вероизповедания, сред които дзен обществото, будистката религия, адвентистите, евангелисти.
450 000 лева са дадени за ремонт на значими храмове като Рилския, Бачковския, Троянския, Дряновския и др.

БПЦ е бенефициент по Оперативна програма "Развитие на селските райони" (ОПРСР), доволен е Бойко Борисов. Църквата е получила значим ресурс от евросредствата.

През 2016 за регистрираните вероизповедания са предвидени 4 500 000 лева държавна субсидия.

8000 са православните храмове в страната, много от тях се нуждаят от цялостен ремонт, твърдят от църковните среди. Католическите са 103, мюсюлманските храмове са 1400, синагогите са 10, но само в две от тях се извършват служби. Арменските храмове са 19, протестантските са 250, храмовете на адвентистите са 118.