Запасите в Държавния резерв при война не влизат веднага в действие. Това обясни пред БиТиВи Асен Асенов, временно изпълняващ длъжността председател на държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Има хранителни запаси, вода, горива, лекарства, зърно. Целта е да се преодолее евентуални кризи, по думите му. Тези запаси се съхраняват в складовете на Резерва. Регулярно агенцията следи сроковете за съхранение и стоките с изтекъл срок на годност се обновяват.

Ако Министерски съвет реши, Резервът, е готов да даде от запасите на Украйна, без да се нарушава боеспособността на армията ни, стана ясно от думите му. До момента страната ни е предоставила на Украйна в два транша хуманитарната помощ за общо над 1,5 млн. лв.

Попълват Държавния резерв с 40 млн. лева

Попълват Държавния резерв с 40 млн. лева

Средства са предназначени за предстоящи разходи

"Вследствие на две решения на Министерски съвет предоставихме около 500 000 литра вода, 120 тона храни, медикаменти, палатки, генератори. Предоставихме хуманитарната помощ по начин, който да не наруши възможността на страната да реагира адекватно при евентуална криза у нас", посочи Асенов.

Страната е готова да реагира при необходимост, увери той. Обновяването на стоките в Резерва става за различен период. Законодателството е абсолютно адекватно, отчете шефът на Държавния резерв. По думите му той е пълен.

МО упрекна Йотова, че подхранва дезинформационната кампания срещу България

МО упрекна Йотова, че подхранва дезинформационната кампания срещу България

Заради изказване на вицепремиера за военната помощ за Украйна