В Националния дворец на културата се откри националната среща по въпросите на Натура 2000.

В нея взимат участие експерти от министерството на околната среда и водите, от министерството на земеделието и горите, еколози, общественици, областни управители и кметове.

В словото си министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подчерта, че трябва да бъде намерен баланс между опазването на биологичното разнообразие и интересите на собствениците на земи.

Министърът уточни, че веднъж попаднали в Натура 2000, земите не сменят собствеността си и собствениците могат да бъдат спокойни за това.

Трябва да се стремим да направим България блогоприятна дестинация  за природен туризъм, защото нашата страна има природни красоти и биологично разнообразие, каза Чакъров.

Специфичната оценка за земите, влизащи в Натура 2000, е част от екологичната оценка или оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), уточни министърът.

Той допълни, че след като правителството вземе окончателното решение, т.е. определянето кои земи ще влизат в програмата Натура 2000, собствениците на тези земи ще имат едномесечен срок да изразят своите позиции и едва след това техните земи ще влязат в екологичната мрежа.

Министър Чакъров уточни още, че в страните от Европейския съюз средно 20 % от територията на една страна попада в т. нар защитени местообитания на птиците, а 9.6 % - в защитени обитания.

За България това ще варира между 16 и 24 на сто, посочи Чакъров.

Екоминистърът даде за пример Германия, където 12 на сто от територията на страната попадат в т. нар. защитени зони, част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Влизането на земеделските земи в Натура 2000 предизвика нееднозначни реакции, които се проявиха още в залата, където се провеждаш конференцията. От местата си собственици на земеделски земи се опитваха да репликират министър Джевдет Чакъров, изразявайки своето недоволство.

Част от участниците в конференцията напуснаха залата и коментираха в кулоарите своето виждане по Натура 2000.

Кметът на Разлог Любен Татарски подчерта, че общините от неговия регион като цяло не са против опазването на околната среда и защитата на животните, а са против начина, по който се налагат изкуствено такива решения.

Тези решение не само ограничават използването на земите, които влизат в Натура 2000, но и спъват реализацията на икономически инициативи, които биха помогнали и за повишаване на благосъстоянието на населението им.
Ние смятаме, че в Натура 2000 не трябва да бъдат включвани земите, намиращи се извън границите на националните паркове, още повече, че разширяването на Натура 2000 ще доведе до отлив на инвеститори, намаляване на доходите на населението и до други негативни последици.
Нещо, което беше в нашия регион пред 17 години и вече успяхме да го преодолеем, уточни кметът на Разлог.

Държавата трябва да мисли освен за запазване на биологичното разнообразие, но и за хората, защото за какви защитени територии говорим, ако няма да има хора, които да живеят върху тях, а именно това ще стане, ако хората бъдат лишени от възможността да използват земеделските земи.

Включването на тези земи в Натура 2000 означава и лишаване от възможността от развиване на екологичен и всякакъв друг туризъм, уточни кметът на Разлог.
Той допълни, че именно туризмът и повишаване и стимулиране на личната инициатива е допринесло за прекратяване на незаконното изсичане на горите, което хората са били принудени да правят поради липса на средства за препитание преди 17 години.

Според Александър Краваров, кмет на Банско, в града, както и в съседните населени места, вече има недоволство, след като станало ясно, че голяма част от земеделските обработваеми земи и такива, на които в момента се развива екотуризъм, ще влязат в мрежата на Натура 2000.

Според кмета на Банско през последните години за строителството на хотели, за изграждането на подходяща инфраструктура и за развитието на туризма са вложени 500 млн. лева.

„В Банско в момента има работни места за 12 000 души. За това безработицата ни е под 4%", уточни Краваров.
Той допълни, че в Добринище, Разлог и съседните градове процентът на безработица е малко по-висок, но всичко в рамките на допустимото, в сравнение с това, което било през изминали години.