Днес е ден на отворените врати в Българската национална телевизия.
От 10:00 до 16:00 часа всеки, който иска моеж да посети сградата на ул."Сан Стефано"29 в София.

Още от вратата всички ще бъдат посрещнати от Сборен духов оркестър, който ще свири на сцената пред главния вход на телевизията от 9.30ч. сутрината. Точно в 10:00 ч. генералният директор на БНТ Уляна Пръмова заедно с Кмета на столицата Бойко Борисов ще отворят вратите за първите, желаещи да се разходят из студиата на сградата.

На всеки половин час репортерите на БНТ Иво Никодимов, Весела Смилец, Надежда Василева, както и спортните журналисти Антония Близнакова и Камен Алипиев ще придружават желаещите да разгледат телевизията до ефирния комплекс на втория етаж, от където се излъчват някои от най-популярните предавания. Специална изложба от 500 снимки на фотографката Биляна Станилова, ще бъде разположена по коридорите на цялата сграда. Разделени на няколко основни теми "Черно-бяло минало", "Цветно настояще" и поулярни лица гостували на БНТ, фотосите ще разказват за дългогодишната история на телевизията.

За всеки, прекрачил прага на ул."Сан Стефано" №29 от БНТ са приготвили специални подаръци. Най-много ще бъдат изненадите за малките гости, които още от 10:00 ч. ще могат да се срещнат с любимите си водещи от предаването "Яко".

В Студио 5, откъдето всяка неделна сутрин се излъчва предаването, децата ще имат шанса да играят на живо и да печелят от всички игри, които добре познават от екрана. Специални подаръци ще има за най-добрите.

Посетителите ще могат не само да се срещнат и разговарят с популярните разследващи журналисти от БНТ, но и лично да им разкажат за проблемите си, в специалната "Журналистическа приемна".

До 16:00 ч. гостите които не са водени от любопитстовото, а от житейските си несгоди, ще бъдат посрещани от телевизионните водещи Добрина Чешмеджиева и Надя Обретенова, които ще ги срещнат по предварително определен график с Мария Чернева и лекарите от предаването "Здраве" (10:00 ч.), с Владимир Береану (11:30 ч.), с Валя Ахчиева (12:30 ч.), с Виктор Николаев (13:30 ч.), с Вера Александрова (14:30 ч.) и Марио Гаврилов (15:00ч.). В "Журналистическата приемна" гостите на БНТ ще могат да се запознаят и с други популярни репортери и водещи на БНТ.

В Студио 6, от където се излъчват Новините, веднага след обедната емисия в 12:00 ч. всеки ще може да се запознае, да си направи снимки, дори да прочете новините от деня, заедно с водещите от "По света и у нас" - Мира Добрева и Андрей Захариев (13:00 ч.), Радинела Бусерска и Спас Кьосев (14:00 ч.), както и Милена Цветанска и Даниел Чипев (15:00 ч.). Най-добрите водещи сред зрителите ще могат да се видят по телевизията още същия ден, в централната новинарска емисия.

В маршрута на посещението през целия ден са включени и други специални спирки:

  • "Искам да кажа" - мястото, където всеки ще има възможност да говори пред камерите на телевизията за нещата, които го вълнуват
  • "Синоптична прогноза" - където синоптиците на БНТ ще дадат възможност на посетителите да видят как се снима прогнозата на времето
  • "Минута е много" е мястото, където Петър Вучков ще посреща гостите си
  • "Звездни срещи" е специалното музикално студио, където след 13:00 ч. ще има възможност да се чуят изпълнения на живо и да се вземат автографи от някои от най-популярните български изпълнители като група 032, Фамилия "Тоника", дует "Ритон", дует "Шик", Силвия Кацарова, Нели Рангелова, Росица Кирилова, както и най-добрите изпълнители от предаванията на БНТ "Хит - 1" и "Като лъвовете".

През целия ден прорамата на Канал 1 ще бъде подбрана по желание на зрителите. За това, какво искат да видят на екрана, през изминалите месеци зрителите се обаждаха на специално определените за това "Телефони на зрителя".

Партньор на БНТ в тази инициатива е Столична община, а денят на отворените врати е част от честванията по случай празника на София.