На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници - могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единния Бог.

Живял през IX в. преди Христа. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата. Пророкувал 25 години край р. Йордан. Житието му е поредица от неизброими Божии чудеса. Неговият живот не завършва като у другите човеци - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.

Още от древността Християнската църква го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Илинден е един от празниците за предпазване от гръм и градушка. Съществува народно вярване, че св. Илия е заповедник на гръмотевиците. В народните представи светецът се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Вярва се, че когато светкавицата е без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата на светеца.