Християните почитат днес паметта на Свети Илия. На Илинден празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илко. 20 юли е и празник на кожарите и кожухарите, информира Дарик радио.

Народът вярва, че когато на Илинден прогърми орехите ще бъдат шупливи, а лешниците празни. Виното обаче ще е добро. На днешния ден не се работи. Прави се курбан от най-стария петел и се изпича погача.

За Свети Илия има много легенди. Ето една от тях.
Свети Илия е живял през 9 век преди Христа по времето на израилския цар-езичник Ахав. Заради греховете на царя Илия предрекъл суша. „Няма да има дъжд, ни роса, докато аз не се помоля на Господа за това!" - казал Илия.
Думите на пророка се сбъднали: настанала страшна суша, която продължила три години и шест месеца. Пресъхнал дори и потокът, близо до който живеел Илия. Тогава Господ му казал: "Иди в Сарепта! Там една вдовица ще те храни."
Илия отишъл и на самите градски порти срещнал бедна жена, която събирала дърва. От нея пророкът поискал вода, жената му донесла. Хляб нямала, но била готова от последната шепа брашно да изпече малка прясна пита за сина си, за Илия и за себе си. Легендата разказва, че брашното никога не свършвало и така тримата винаги били нахранени.

Ненадейно обаче синът на вдовицата се разболял и починал. В скръбта си тя обвинила пророка. Илия взел детето и започнал да се моли Господ да му възвърне живота. Тогава станало чудото. Огън паднал от небето, сушата престанала, завалял дъжд. А народът признал за единствен свой бог Йехова.

Според едно от вярванията след смъртта си Илия се възнесъл на небето в златна колесница, теглена от четири коня. Там горе той преследва ламята, която пасе житата. Хвърля по нея огнени стрели, от които се получават гръмотевиците и светкавиците. Когато пък има светкавица без гръм се смята, че това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата на свети Илия.

Смята се, че Свети Илия е своеобразен наследник на езическите богове на гръмотевицата и дъжда Зевс, Перун, Тангра. Древните езически представи за тях постепенно се прехвърлят върху християнския светец.

Името Илия означава крепост Господня.