В района на село Кутела около 12.00 часа беше застреляна мечката, която най-вероятно е причинила смъртта на 65-годишния Никола Шиков в понеделник, информира БНР.

Заключението е базирано на съвпадащи размери на предната лапа, с тези, които бяха открити на мястото на инцидента и на факта, че отстрелът е извършен в същия район.

Разрешителното за отстрела на мечката бе издадено от МОСВ ден след злополучния инцидент.

40 души се включиха в днешната хайка за издирване на мечката-убиец в околностите на село Кутела, съобщи директорът на Държавно горско стопанство - Славейно Митко Комитов.

Мечката е застреляна от един път от Кирил Кирянов, служител на Държавно горско стопанство - Пампорово.

Той обясни, че мечката е женска, средна по ръст, като най-вероятно има малки мечета, тъй като има мляко. Хайката в момента издирва малкото или малките на мечката, които ще бъдат отведени в мечкарника, който се намира в Държавно ловно стопанство - „Кормисош", където те ще се отглеждат.

В момента се очакват служители на МВР - Смолян, които ще вземат проби за ДНК-анализ от мечката. Данните от нея ще се сравнят с тези, открити на мястото на убийството, за да се установи дали става дума за една и съща мечка.

Комитов каза още, че мечката е убита на около 3 км от мястото на инцидента по посока село Славейно.

По думите му отсрелът на мечката е бил наложителен, тъй като хората в селата са в паника след убийството на човек.