Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще премахне лифта на Пампорово, а също така спира всички видове строителни и монтажни работи по съоръжението. Причината е, че лифтът е незаконен. Линията е собственост на Цветелина Бориславова.

Предстои връчването на заповедите, които подлежат на обжалване по съдебен ред.

Незаконният строеж, извършен от „Пампорово"АД, е пътническата въжена линия „Двата моста", долна и горна лифтова станция и трасе между тях.

След изтичане на законоустановения срок за обжалване на заповедите и влизането им в сила от органите на ДНСК ще бъдат предприети действия по привеждането им в ефективно изпълнение, посочват от строителния контрол.

Цветелина Бориславова била наясно за нередностите около съоръжението. Проверката на ДНСК за изрядността на съоръжението е по сигнал на Сдружение „Синята планета".

Междувременно обаче премахването на лифта предизвика недоволството на хората в курорта дни преди откриването на сезона. Причината е, че съоръжението е единственият път до най-атрактивната писта в курорта. От „Пампорово" АД тази година инвестирали в реконструкцията му близо 4 млн. евро, като линията се превръща в четириседалков лифт, което според ДНСК е незаконно - дружеството е нямало право да строи седалков лифт, като това е направено без нужните технически експертизи.

Инвеститорът обаче оспорва решението на строителния контрол. „Това е едно съоръжение, което е изградено изцяло на база на съществуващото такова. Стълбовете са на мястото на старите стълбове, двете станции са на местата на старите станции и самото трасе като просека си е съществуващо, с абсолютно всички разрешителни и права за ползване", категоричен е изпълнителният директор на „Пампорово" АД Мариян Беляков.

Промяната в статута на съоръжението не е единственият проблем, защото повече от половината от строежа попада в държавен горски фонд. Това е в нарушение на Закона за горите. Без уредена собственост върху земята се оказват и няколко оръдия за изкуствен сняг.

От "Пампорово" АД се оплакват, че чиновници създават спънки за уреждането на проблемите с документите. „Независимо какви преписки внесем, те биват забавени и биват буквално прибирани по разни чекмеджета и не стигат никога до никого", убеден е Беляков.