Лъвиците Леа и Симона отпътуваха за парка за големи котки "Лайънсрок" в Южна Африка.
Двете животни бяха настанени временно в Софийския зоопарк, след като бяха отнети от частни собственици през пролетта при съвместни акции на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи".

Тригодишната Симона беше конфискувана от собственик на частен хотел в Мелник през месец март, след като е била отглеждана незаконно в клетка в двора на хотела.
Според специалистите Симона е доста буйна и темпераментна, което най-вероятно се дължи на това, че е била изложена на постоянен шум и човешко присъствие в предишния си дом.

Само няколко дни след като Симона беше конфискувана, в офиса на Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково местен бизнесмен е предал лъвчето Леа, тогава едва на 5-месечна възраст. При прегледа на животното е установено, че ноктите й са били премахнати оперативно, за да не може да нарани собствениците си.

Двете животни бяха настанени временно в софийския зоопарк, всяко в отделна клетка. Беше предвидено те да отпътуват за Южна Африка още през лятото, но поради обжалване на акта за конфискацияна Симона, пътуването беше отлагано няколко пъти. През септември благоевградският съд окончателно отхвърли претенциите на бившите собственици на Симона.

Днес екип на зоопарка и „Четири лапи" премести първо Леа, а след това и Симона в транспортни клетки, след което животните бяха натоварени на специално пригодения бус на „Четири лапи", с който те отпътуваха за Букурещ. Там към тях ще се присъединят още 4 лъва от фалирали местни зоопаркове.

След това животните ще бъдат транспортирани до Цюрих, а от там - със самолет до Южна Африка.
Очаква се след три дни те вече да бъдат на свобода в парка „Лайънсрок".

През първите няколко месеца новите обитатели на „Лайънсрок" ще бъдат настанени в отделни сектори, където ще се следи адаптирането им към новата среда. Едва след като напълно свикнат с живота в парка, те постепенно ще бъдат приобщени към някой от съществуващите вече прайдове.